Svadbeni običaji

Svaki trenutak kojim se obeležava napredak ili iskorak u „novi život“ inspiriše ljude da smišljaju običaje. Tako je vazda bilo i biće! Stvaranjem običaja i njihovim povezivanjem kroz vreme i prostor nastaje tradicija. Tradicija je slika jednog naroda, na kojoj su ornamenti i boje upravo običaji. I naš narod ima bogatu tradiciju. Možda su najbrojniji oni običaji vezani za venčanja, tj svadbe.

Svadba, tj venčanje, spaja dva života i dve porodice. Mešaju se navike i vrednosti, mešaju se karakteri. Tako nastaje novi svet, nova generacija koja sa sobom nosi sve nasleđeno. Pamti i poštuje, prenosi i neguje sve običaje koje su im preci usadili.

Koliko porodica, toliko svadbenih običaja. Od mnoštva možemo pomenuti samo neke, reklo bi se najčećće.

Pozivanje gostiju buklijom (okićenom čuturom)- Mladoženjini roditelji ili neko od bližnjih ukrašavaju drvenu čuturu (bukliju) svežim cvećem i jabukom, pune je domaćom rakijom i obilaze porodice koje pozivaju na svadbu. Gosti u znak potvrde svog dolaska otpiju malo rakije i daju poklon koji se kači na bukliju (novac, pešrkir i slično). Nakon obilaska gostiju, pokloni se predaju mladencima.

Crven konac oko struka- Nakon celokupne pripreme neveste, deveruše joj vezuju crven konac oko struka. Kada se začuju sirene svatova koji dolaze po mladu, deveruše u brzini kidaju crven konac. Ako pokidaju konac sa lakoćom, veruje se da će mlada imati lak porođaj.

Pucanje u jabuku- Kada mladoženja stigne pred mladinu kuću sa svatovima, pred njim je zadatak koji je mladin otac pripremio. Visoko postavljenu jabuku mladoženja treba da pogodi pucanjem iz puške. Pogodak u jabuku pokazuje mladoženjinu spremnost da štiti svoju buduću porodicu. Kao nagradu za ovaj pogodak dobija mladu.

Kupovina mlade- Mladoženja sa svojim bratom (deverom) trguje na šaljiv način sa mladinim bratom, odnosno „kupuje mladu“. Mladin brat zahteva simboličnu sumu i predaje svoju sestru deveru. Ako pak mladin brat nije zadovoljan sumom koju je dobio, dever dobija „lažnu mladu“, najčešće nekog muškarca iz porodice prerušenog u žensko.

Bacanje staklene čaše- Na dan venčanja, kada svatovi dođu u mladinu kuću, mlada nazdravlja svima i zatim baca čašu. Veruje se da ako se čaša razbije, rodiće se muško dete, a ako čaša ostane čitava rodiće se žensko dete.

Barjaktar- Ulogu barjaktara dobija rodjak ili prijatelj sa mladoženjine strane. On je obično neoženjen mlad muškarac, vedrog duha i harizmatičan. Barjak kupuje od mladine sestre koja ga je prethodno ukrasila. Barjaktar je zadužen da održava veselu atmosferu na svadbi. Takođe, barjakom može skupiti razne poklone od gostiju i kasnije ih predati mladencima.

Kićenje- Svi prisutni svatovi bivaju okićeni ukrasima koje su spremile mlade neudate žene sa mladine ili mladoženjine strane. To mogu biti kreacije od prirodnog cveća ili razni veštački ukrasi. Počasni gosti- kum, stari svat, roditelji, barjaktar…dobijaju specijalne ukrase. Kao naknadu za kićenje, devojke dobijaju simbolične svote novca koje dele među sobom.

Bacanje bidermajera- Nakon skalapanja građanskog venčanja, mlada baca svoj bidermajer (cvetni aranžman) prema grupi neudatih mladih žena. Veruje se da će se prva udati ona koja uhvati bidermajer.

Bacanje sita- po dolasku u mladoženjinu kuću, njegova majka mladoj daje sito koje treba baciti na krov kuće. Ako se sito zadrži na krovu i mlada će ostati zauvek u tom domu.

Nakonče- Pre ulaska u mladoženjinu kuću, mlada treba tri puta da podigne najmlađe muško dete iz mladoženjine porodice. Ovo simbolizuje mnogo zdrave dece u braku.

Ispraćanje kuma sa svadbe- Običaj je da se kum sa svadbe prati uz punu pažnju svih gostiju, posebno domaćina. Kum se obično ispraća uz muziku, veoma često uz trubače.

Običaja je još sijaset, ali je sigurno da svaki kraj ima bar jedan od ovde nabrojanih.

Ako spremate svadbu, krenite redom- obezbedite bukliju za pozivanje gostiju. Bukliju pronađite kod nas www.izradasuvenira.com.

Leave a comment