Grb Republike Srbije

Grb, himna i zastava jedne države ističu se kao lična karta i stvaraju prvu sliku o državi pred svetom. Te tri, naizgled minijature, treba da opišu narod i državu kroz vreme. Veoma velika uloga za tako „male stvari“, složiće te se.

Da li ste se ikada zagledali u grb Republike Srbije? Čak je možda neko i primetio da nije uvek istaknut identičan grb. Ima tu zanimljivih simbola, svaki od njih priča svoju priču, vodi nas kroz vreme i opravdava današnjicu.

Kada je proizvodnja u osnovi smišljena s namerom da očuva tradiciju naroda i nacionalne vrednosti, jasno je da se i državni grb lako nametnuo kao inspiracija. U našem proizvodnom ateljeu vrlo često i od prvih dana grb je u stalnoj postavci proizvodnje. Mnoge državne ustanove, pa čak i porodični domovi ukrašeni su grbom Republike Srbije koji je nastao baš u RADNJI ZA IZRADU SUVENIRA. Specifičnost materijala koje koristimo, daju ovom simbolu na važnosti i poštovanju.

Bilo bi lepo poznavati grb sopstvene države, zato ćemo vam ispričati šta se sve to na grbu Republike Srbije nalazi i kakvu simboliku krije svaki detalj.

Sadašnji grb identičan je grbu koji je utvrđen Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 1882. godine. Predstavlja se u dva nivou- kao Veliki grb i kao Mali grb.

Grb u ovom izdanju uredio je Stojan Novaković, koji je prvi postavio grb sa krstom i ocilima na grudi dvoglavog orla. Dvoglavi orao je simbol jedinstva Božanske  i zemaljske vlasti, spoj zemaljskog i nebeskog, preuzet još iz vizantijskih vremena. Orao je jednom glavom okrenut Božanskom, a drugom zemaljskom carstvu. Kljunovi dvoglavog belog orla široko su otvoreni. Krila orla su raširena i zajedno sa repom i glavama formiraju krst. Noge orla su raširene po dijagonali štita, a ispod svake kandze nalazi se po jedan krinov cvet. Na grudima dvoglavog belog orla nalazi se mali štit polukružnog oblika. Ocila (ili ognjila) su okrenuta ka spoljnim stranama štita. Ocilo je predmet koji se u davnim vremenima koristio za paljenje vatre. Zajedno sa krstom, ocila šalju poruku: „Vatrom ćemo krst braniti!“ Kruna je postavljena centalno u odnosu na štit i glave orla. Kruna je ukrašena sa 40 bisera, osam safira, i dva rubina, dok je na vrhu krune krst.

Veliki grb (ili svečani grb) je krunisani štit sa dvoglavim orlom, ocilima i zastrt porfirom sa resama i svečanim gajtanom i kićankama.

Mali grb je krunisani štit sa dvoglavim orlom i ocilima.

Veliki ili svečani grb ističe se na zgradama i u prostorijama Narodne skupštine, Predsednika Republike, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda, Republičkog javnog tužioca i guvernera Narodne banke Republike Srbije. Veliki grb nalazi se i na pečatu ovih ustanova.

Mali grb ističe se na zgradama ostalih državnih organa, pokrajinskih i lokalnih službi. Mali grb se upotrebljava i tokom proslava i sličnih manifestacija značajnih za Republiku Srbiju.

Ukoliko su kao predmeti oštećeni, i Veliki i Mali grib se na smeju koristiti,  tj. isticati.

Znanje sve olakšava. Tako i sada, kada prisustvujete nekoj zvaničnoj svečanosti, gledajući u republički grb, potkrepljeni navedenim činjenicama o grub kao državnom simbolu, ojačaćete svoj patriotski duh i ljubav prema domovini.

Vatrom krst odbranimo!

Leave a comment