Caribrod ili Dimitrovgrad

Danas Dimitrovgrad, nakada Caribrod, je naselje smešteno u jugoistočnom delu Srbije, na samoj granici sa Bugarskom. Zajedno sa Bosilegradom čini dva jedina naselja u kojima je bugarska nacionalna manjina brojnija od srpskog stanovništva.

Istorija ovog mesta je veoma bogata, upravo zbog samog geografskog položaja, gde su se nakada, a i danas je tako, pružali važni pravci, kako vojni tako i trgovinski. Samim tim i kultura ovog kraja, folklor i običaji, pod uticajem je dve nacije, što je proizvelo posebno bogatstvo i šarolikost.

Pretpostavlja se da je stari naziv Caribrod potekao još iz srednjeg veka, od navike turskog vladara Sulejmana Veličanstvenog, koji je ovaj kraj nazivao CARSKI BUNAR. Svi kasniji brojni putopisi mogu se dovesti u vezu sa Sulejmanovim nazivom ove varošice.

U moderno vreme, kada je nastupila komunistička era, grad 1951. godine dekretom tadašnje vlade FNRJ menja naziv u Dimitrovgrad. Naziv Dimitrovgrad izabran je u čast tadašnjeg bugarskog predsednika Georgi Dimitrova, a sve u cilju održavanja dobrih odnosa sa susednom Bugarskom.

Od 2008. godine građani Dimitrovgrada pokrenuli su inicijativu da se stari naziv Caribrod vrati ovoj varošici. Neretko je naziv Caribrod sasvim prihvaćen u govoru meštana.

Svaki toponim nosi pregršt informacija. Možda je kroz burna istorijska dešavanja sasvim očekivano da se i naziv naselja menja. Svaki novi naziv ostaje zabeležen u pričama maštana, a to je istorija koja nije zapisana u knjigama, već ona koja kostaje u narodu.

Leave a comment